Umbraco vs Sitecore

Bij W3S Digital gebruiken we al een aantal jaar Umbraco, (voor ons) het beste .NET open source content management systeem. De grootste concurrent op de .NET markt is Sitecore. Als digital agencyvhebben wij voor Umbraco gekozen. In deze blog vergelijken we de twee systemen met elkaar en beargumenteren we onze keuze.


Functioneel

Functioneel gezien zitten beide systemen op een vergelijkbaar niveau:

  • Layouts worden gescheiden van de inhoud
  • Eenvoudige integratie met Microsoft Office
  • Kan worden geïntegreerd met uw interne systemen zoals ERP en CRM
  • Eenvoudig schaalbaar en aanpasbaar door middel van modules (Sitecore) of packages (Umbraco)
  • Makkelijk te gebruiken User Interfaces
  • Eindeloze uitbreidingsmogelijkheden
  • Model - View-Controller (MVC) ondersteuning (Sitecore 6.6 , Umbraco 4.11.1)
  • Als gevolg van de grote opensource Umbraco gemeenschap en de developemt teams van binnen het Sitecore netwerk, zijn beide platformen voortdurend in ontwikkeling en evolueren in een snel tempo


Open source (Umbraco) vs closed source (Sitecore)

Bij closed source software ligt het eigendom, de support en de doorontwikkel verantwoordelijkheid bij de leverancier. De broncode van het CMS is niet overdraagbaar en niet beschikbaar om zelf modules op te ontwikkelen (hier moet je Sitecore partner voor zijn). Meeste implementatie partijen geven het eigendom van de implementatie ook niet vrij. Hierdoor is een overstap naar een andere implementatie partij een probleem.

Het switchen naar een andere ontwikkelaar is altijd lastig, de nieuwe organisatie zal zich eerst moeten verdiepen in een voor hun onbekend systeem. Dit geld ook voor open source. Overdraagbaarheid naar een andere ontwikkelaar wordt vaak gezien als het grootste voordeel van open source. De kwaliteit van de implementatie is hierbij echter een bepalende factor. Een open source systeem wat slecht is geïmplementeerd zal bij de nieuwe leverancier ook slecht performen. Dat is waarom W3S Digital bij de overname van een systeem altijd een code due diligence uitvoert.

Umbraco is eigenlijk een product waar zowel een bedrijf (wat het pakket met een tiental developers doorontwikkeld) als een modules producerende community achter zit. Het is een “best of both worlds” situatie. Het bedrijf achter Umbraco geeft de gewenste corporate roadmap en continuïteit voor de toekomstige ontwikkelingen waaraan de community bijdraagt.

Community

Sitecore opereert vanuit de eigen organisatie dit betekent dat de klant bij problemen altijd contact op kan nemen met Sitecore. Umbraco heeft deze service ook maar dit zit in de betaalde versie van het product. De kosten hiervan zijn echter niet vergelijkbaar met die van Sitecore, hierover later meer.

Online is er over Umbraco veel meer developers info te vinden dan over Sitecore. Immers het aantal installaties van een open source pakket is altijd groter dan die van close source. Dit is de kracht van de community en zijn aantallen.

Alle gebruikers zijn de ‘makers’. Zo hebben wij ook bijgedragen aan het systeem!

We hebben gekozen voor Umbraco vanwege de community, de flexibiliteit en de overdraagbaarheid van het systeem. Wanneer een klant een systeem wilt integreren met Umbraco, kunnen wij snel schakelen, omdat we niet afhankelijk zijn van de leverancier. Wij kunnen zelf de oplossing achterhalen en realiseren voor onze klant.



Kosten

Een ander belangrijk aspect bij TCO zijn de kosten voor een developer. Het werven van closed source developers is prijziger dan het werven van een open source developer. Dit omdat er minder closed source developers beschikbaar zijn en deze vaak ook intern opgeleid moet worden. Over het algemeen resulteert dit in een hoger uurtarief voor development bij Sitecore partners.

Sitecore is niet openbaar toegankelijk, dus is de toetredingsdrempel voor nieuwkomers hoger. Open source is voor iedereen toegankelijk dus de kans dat de nieuwe generatie er mee in contact komt is groter.

De keuze voor Umbraco is voor ons de juiste omdat wij de klant willen dienen en het kosten technisch de beste oplossing is voor onze klant. De besparing die we hiermee voor onze klanten realiseren kan beter worden besteed aan extra functionaliteiten die we voor de klant kunnen ontwikkelen!

Echter: het kiezen van een CMS hangt helemaal af van je wensen en behoeften. Wij gaan in ieder geval voor Umbraco. Mocht je meer informatie willen ontvangen of even sparren? Neem gerust contact met mij op!

Bel met Bob Stuur hem een mail