De voordelen van route-optimalisatie op het brandstofverbruik

Brandstof besparen: het is momenteel de grootste en belangrijkste uitdaging van transportbedrijven. Want binnen de transportwereld speelt het terugdringen van de wereldwijde CO2-uitstoot een grote rol. Met het optimaliseren van het brandstofverbruik, kan er met elke liter diesel die minder verbruikt wordt, wel 2,6 kg CO2-uitstoot bespaard worden. Waardoor jouw organisatie een kleinere ecologische voetafdruk achterlaat. Alleen is dat in deze tijd waarin de brandstofprijzen extréém hoog zijn, niet de enige belangrijke reden. Het kost tegenwoordig bakken met geld, maar met het verlagen van het brandstofverbruik per voertuig kan je aanzienlijk kosten besparen. Alle reden dus om te kijken naar de mogelijkheden voor brandstofbesparing.

Route optimalisatie 

Route optimalisatie is het antwoord, maar waarom vraag je je af? Omdat een niet geoptimaliseerde routeplanning simpelweg leidt tot overbodig veel kilometers en dus extra kosten. Door de hoeveelheid tijd en kilometers te verminderen die vrachtwagens nodig hebben om routes te voltooien, worden kosten verlaagt. Denk hierbij aan de kosten voor vrachtwagens, chauffeurs en alle andere bedrijfskosten van voertuigen. Een slimme transportplanner helpt hierbij.

Hoe werkt een transportplanner

Het optimaliseren van de routes begint bij het importeren van alle zendingen. Vervolgens combineert en optimaliseert het systeem alle ritten van de chauffeurs in een zo efficiënt mogelijke rittenindeling. Het doel: de vrachtwagens worden zo efficiënt mogelijk ingezet om de transportkosten te optimaliseren. Je krijgt een compleet beeld van alle routes en bezorg- en ophaalmomenten in een live weergave te zien. De routeplanner kan overweg met uiteenlopende geografische data, van complete adressen tot alleen coördinaten. De route is uiteraard nog aan te passen, bijvoorbeeld door het omwisselen van leveringen of het bepalen van een verplicht eerste afleveradres. De gecalculeerde route wordt in een lijstweergave en door middel van een kaartweergave gepresenteerd. Deze wordt ook gelijk live bijgewerkt. Geen moeilijke puzzel meer die uren kan duren maar een kwestie van minuten.

De rol van de chauffeurs bij route-optimalisatie

Het geoptimaliseerde bezorgrouteplan is het meest efficiënt als het plan door jouw chauffeurs compleet wordt uitgevoerd. Daarom is het belangrijk om te controleren of de geoptimaliseerde routes worden nageleefd door jouw chauffeurs. Door te controleren op grote afwijkingen doormiddel van de geregistreerde geo-coordinaten, kan de chauffeur eventueel aangesproken worden op waarom de route niet zo is gelopen als volgens planning. Het besparen van brandstof is dus een teamprestatie. Een optimaal inzicht in de route is belangrijk om minder brandstof te verbruiken. Kleine wijzigingen in de ritplanning kunnen al brandstof besparen.

Route optimalisatie kent vele voordelen

Naast het sterk verminderen van het brandstofgebruik en het terugdringen van de CO2-uitstoot, kent het optimaliseren van de routes nog veel meer voordelen. Zo verbeter je de klanttevredenheid, maakt het kostenbesparingen mogelijk door de gehele supply chain en kan de software slim gekoppeld worden met andere applicaties. Wil je meer weten of de voordelen of wil je graag advies voor jouw logistieke uitdaging? We helpen je graag met meedenken over een efficiënter proces. Neem gerust contact op met Anouk!

Bel met Anouk Stuur haar een mail

 

Bekijk andere relevante artikelen